Krvavi sukob u Jemenu ne jenjava,pomoč na čekanju

0

Humanitarne organizacije pozivaju na prekid vatre u Jemenu kako bi mogli da pomognu civilima stradalim u vazdušnim napadima na Sanu.

 

Iz Crvenog krsta ističu da se suočavaju sa velikim problemima kako bi pomogli žrtvama nasilja u Jemenu.

„Imamo jedan teretni avion pun medicinske opreme koji je spreman da krene“, navodi portparol Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Sitara Jaben za AFP.

Crveni krst, kako ističe, ima dozvolu za let tog aviona, ali postoje logistički problemi sa sletanjem.

„Sve manje i manje aviona slijeće u Jemen. Pokušavamo da riješimo te logističke probleme“, dodala je ona.

Osim toga, Crveni krst pokušava da pošalje tim hirurga u sukobima razoren Aden, ali je „autorizacija od svih strana umješanih u sukob“ neophodna pre nego što se to desi, ističe Jaben.

Oko 300 humanitaraca, među kojima ima i stranaca trenutno se nalazi u Jemenu, najsiromašnijoj državi Arapskog poluostrva, a već nekoliko sedmica se pregovara o slanju osnovnih namirnica poput vode i hrane u tu državu.

 

Najmanje 53 ljudi, uključujući 17 civila, ubijeno je u posljednjih 24 sata u sukobima Huta i pristalica jemenskog šefa države u Adenu, na jugu Jemena, javili su ljekarski i vojni izvori.

U borbama je od juče ubijeno 17 civila i 10 boraca narodnih komiteta koji podržavaju predsjednika Mansur Hadija, rekao je jedan ljekarski izvor, dok je vojni izvor naveo da je u sukobima ubijeno i 26 pobunjenika.

Šiitski pobunjenici Huti, i njihovi saveznici, vojnici vjerni bivšem predsedniku Aliju Abdalahu Salehu koji su prošlog ljeta preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Sanom i velikim dijelovima sjevera i centra zemlje od početka marta napreduju ka jugu i Adenu gde se bio povukao predsjednik Hadi.

Hadi je zbog njihovog napredovanja prij dvije sedmice pobjegao iz Adena u Saudijsku Arabiju.

Pobunjenici su u nedelju zauzeli sjedište regionalne uprave i približavaju se jednoj luci. Njima se suprotstavljaju borci “narodnih komiteta”, koje snabdjeva oružjem i municijom arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom.

Arapska koalicija je 26. marta počela vazdušne napade na šiitske pobunjenike, za koje kaže da imaju podršku Irana. Iran demantuje te tvrdnje.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget