Korisnici “švicarca” na masovnom protestu u Zagrebu

0

Nekoliko hiljada građana iz cijele Hrvatske, ali i iz BiH i Srbije, okupilo se danas u centru Zagreba na protestu u organizaciji udruženja “Franak” koje okuplja korisnike kredita u švicarskoj valuti. Oni traže rješavanje problema korisnika kredita u švicarcima i to kroz konverziju kredita u kune po kursu koji je vrijedio na dan potpisivanja ugovora o kreditu, kao i da kamata bude onakva kakva je bila na početku kredita. Također traže i povrat svih preplaćenih sredstava.

Organizatori protesta smatraju da je glavni krivac za stanje Hrvatska narodna banka, pa traže i ostavku guvernera Borisa Vujčića.

Prema procjenama organizatora, na početku skupa na Trgu Franje Tuđmana okupilo se oko 4.000 građana koji su u Zagreb doputovali autobusima iz cijele Hrvatske.

Podršku im je dalo i 50-tak članova beogradskog udruženja “Efektiva”, koji su organizovano autobusom oko 13 časova stigli u glavni grad Hrvatske.

– Banke nastupaju organizovano u cijelom regionu, organizovano varaju ljude na isti način. Nama ništa drugo nije preostalo nego da se samoorganizujemo i da im vratimo istom mjerom – rekao je koordinator udruženja “Efektiva” Marko Vasić.

On je istakao da su članovi beogradskog udruženja organizovano došli u Zagreb da bi podržali kolege iz Hrvatske, ali i iz Slovenije i BiH.

– Banke moraju da shvate da treba da rade s profitom, a ne s ekstraproiftom. Dug je postao toliki da je besmislen, jednostavno ga ne možemo vratiti. Sistem je ugrožen, sve je ugroženo, zbog pohlepe banaka – rekao je Vasić po dolasku u Zagreb.

Nešto poslije 13 sati krenula je protestna kolona centralnim gradskim ulicama do glavnog zagrebačkog Trga bana Jelačića, gdje se očekuje da im se pridruže i predstavnici drugih udruženja.

Nose transparente na kojima između ostalog piše: “Stop dužničkom ropstvu”, “Pazite s kim bankarite” i “Protiv lihve i lihvara! Vratite nam naše dostojanstvo!”.

Podršku skupu najavili su i članovi udruženja veterana i ratnih invalida koji već mesecima u šatoru ispred Ministarstva branitelja traže ostavke čelnih ljudi tog ministarstva.

Po najavama organizatora, jedna kolona otići će do sjedišta Vlade na Markovom trgu, druga do centrale Hrvatske narodne banke, dok će dio demonstranata ostati na Trgu bana Jelačića.

Odluku o organizaciji masovnog protesta Udruženje “Franak” donelo je krajem marta, nakon propalih pregovora unutar radne grupe sastavljene od predstavnika države, banaka i dužnika.

Sabor je u januaru prihvatio izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se kurs švicarske valute u narednih godinu dana fiksira na 6,39 kuna, na teret finansijskih institucija.

U tih godinu dana treba da bude postignuto dugororočno rješenje. Procenjuje se da je u Hrvatskoj još oko 60.000 kredita s klauzulom u švicarskoj valuti, uglavnom stambenih.

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget