Konačno kiša u Indiji

0

Sporadična kiša donijela je danas prijeko potrebno, ali samo privremeno, olakšanje u dijelove Indije koji su pogođeni dugotrajnim talasom vrućine od koje je do sada umrlo više od 2.200 ljudi, saopštili su indijski zvaničnici.

 

Munje i gromovi pogodili su dijelove južnih indijskih država Andra Pradeš i Telangana, koje su podnijele najveći teret najgoreg talasa vrućine za više od dvije decenije, kao i glavni grad Indije Nju Delhi. Ali broj žrtava raste, a meteorolozi upozoravaju da će temeperature u dijelovima južne, zapadne i sjeverne Indije narednih dana biti oko 45 stepeni Celzijusa.

U državi Andra umrlo je 1.636 ljudi. Još 541 osoba umrla je od vrućine u susjednoj Telangani. Bolnice s teškom mukom pokušavaju da zbrinu veliki broj pacijenata koji su doživjeli težak toplotni udar.
U Indiji svake godine u jeku ljeta umire po nekoliko stotina uglavnom siromašnih ljudi, ali ove godine je broj žrtava već dostigao rekordni broj od 1995. godine kada je, prema zvaničnim indijskim podacima, od posljedica vrućine stradalo 1.677 ljudi. Stručnjaci upozoravaju da će rekordno visoke temperature ove godine trajali duže nego obično.

Indija proglašava talas vrućine kada maksimalna temperatura dostigne 45 stepeni ili pet stepeni više od prosjeka za tu oblast prethodne godine. Monsun, koji je trebalo da stigne u južnu državu Kerala 30. maja, usporio je u Bengalskom zalivu, tvrde meteorolozi. Sada bi trebalo da stigne u ponedjeljak, poslije čega će se narednih sedmica proširiti na sušne ravnice.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget