Koluder – Ćimić: Rezistencija na antibiotike pošast je 21. stoljeća

0

Druga škola infektologije “Antibiotici u praksi” u organizaciji Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Asocijacije infektologa u BiH održava je danas u Sarajevu kako bi se ukazalo na značaj antibiotika i pravilno liječenja antibioticima.

Skup je otvorila šefica Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i predsjednica Organizacionog odbora Škole infektologa prof.dr. Nada Koluder – Ćimić koja je ocijenila da je u stručnoj javnosti sazrela svijest o potrebi objedinjavanja i standardiziranja iskustva i znanja na polju primjene antibiotika.

“Sažimanje svjetskih doktrina i osobnih iskustava vodi racionalnijem pristupu u propisivanju i primjenjivanju antibiotika”, kazala je Koluder Ćimić, izražavajući nadu da će učesnici sa skupa otići s mnogo jasnijim stavovima o konkretnim terapijskim pristupima u brojnim oblastima kliničke medicine u kojima se antibiotici primjenjuju.

Smatra da će na skupu biti poslana snažna poruka studentima i dodiplomcima da respektiraju “gospodina antibiotika” koji se postavlja između živih bića, bolesnika, bakterije i zdravih ljudi, doprinoseći rezistenciji bakterija na antibiotike.

“Rezistencija na antibiotike pošast je 21. stoljeća zbog čega je ova škola i organizirana”, istaknula je Koluder – Ćimić, dodajući da su antibiotici, za razliku od svih drugih medikamenata, vrlo specifična grupa lijekova jer oni utiču ne samo na osobu koja ih uzima nego i na zdravu populaciju, stoga je jasno kazala da se antibiotici trebaju uzimati samo uz ljekarski recept.

Predsjednik Asocijacije infektologa u BiH prim.dr. Fikret Pinjo ocijenio je da je ova škola tek početak te da će u budućnosti biti organizirano više ovakvih skupova, a predsjednik Udruženja ljekara porodične medicine prim.dr.sci. Zaim Jakić kazao je da je održano oko 34 skupa porodičnih ljekara te je zaželio da i infektolozi organiziraju još brojne škole.

Napomenuto je i da je tri četvrtine prehlada virusnog porijekla, a antibiotici nemaju uticaj na viruse, dodajući da se nepravilnim uzimanjem antibiotika može ugroziti crijevna flora što je samo jedna od stvari koja se može desiti te dr. Pinjo smatra da antibiotik ne bi trebali propisivati ni ljekari pod pritiskom pacijenta.

Skup je, osim profesionalaca iz oblasti infektologije, okupio i brojne ugledne ljekare koji svakodnevno preporučuju antibiotsku terapiju i koji su prezentirali svoja iskustva i stavove.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget