Ko je bila Lili Pulicer? (video)

0

Lili Pulicer, pripadnica visokog društva s Palm Biča bila je kreatorka haljina s tropskim dezenima koje su šezdesetih godina postale modni klasik.

Lili Pulicer je dospjela u visoko društvo udavši se za člana novinarske porodice Pulicer, a u svijet mode se otisnula krajem 1950-ih godina kada je slučajno prolila sok preko haljine.

Kako je bila bogata a dokona, s mužem koji je posjedovao plantaže narandži , otvorila je tezgu za prodaju soka. Tamo je prodavala i specijalizovane, šarene haljine bez rukava, pravljene po njenoj želji – da se kamufluraju fleke od soka.

Ubrzo je njena firma prodavala više haljina nego sokova, a uz pomoć Lore Robins (Laura Robbins), nekadašnje urednice u modnim magazinima, haljine Lili Pulicer su postale veliki modni hit.

Bivša prva dama SAD Žaklina Kenedi (Jacqueline Kennedy), koja je sa Pulicerovom išla u osnovnu školu, nosila je jednu od njenih šarenih haljina kada je pozirala za naslovnu stranu magazina “Lajf”.

Dezen ovih haljina bio je u bojama džungle – flore kakva se može naći na Floridi.

Biznis sa haljinama “u bojama odmora na Floridi” kasnije se proširio na kupaće kostime, svečanu odjeću, dječju odjeću, itd.

Lili Pulicer se 1993. godine penzionisala, ali je nastavila da radi kako konsultant za svoju robnu marku.

Bila je poznata po “bosonogim zabavama” u svojoj kući u Palm Biču. Objavila je i dva vodiča za dobar provod.

Umrla je 2013.godine  u 81. godini  života.

 

 

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget