Ko bi rekao da ovu hranu potpuno pogrešno jedemo

0

Ako ste od onih koji vole zdravu prehranu i paze na svoje zdravlje, onda će vam se jako svidjeti ovi savjeti za to kako dobiti najbolje od pojedinih namirnica

 

Najbolji je krompir ljubičasti

Krompir je uvijek na vrhu liste omiljenih priloga jer se može pripremiti na bezbroj načina, a ukusan je uz jako puno drugih namirnica. Vjerojatno ste navikli pripremati crveni ili bijeli krompir, ali dobitna je kombinacija svakako onaj ljubičasti. Jedno istraživanje pokazalo je da ljubičasti krumpir pozitivno utiče na snižavanje krvnog pritiska i smanjuje rizik od raka. Zbog visoke količine polifenola, također je smanjio utjecaj na ukupnu razinu šećera u krvi.

Mrkve

Oduvijek su nas bake i majke učile tome koliko je važno jesti mrkvu bilo da je sirova ili u ukusnoj juhi. No idući put kad budete kuhali juhu, neka mrkve ostanu cijele jer su neke studije pokazale da se rezanjem na kolutiće gube hranjivi nutrijenti.

Bijeli luk

Možda ste znali, ali bijeli luk  je bolje drobiti nego sjeckati. Razlog tome je taj što će na taj način otpustiti alicin, i to nakon što odstoji deset minuta, a taj je enzim vrlo koristan za zaštitu kardiovaskularnog sistema.

Preljevi za salatu

Često se ističe da su preljevi za salatu prepuni masnoća, posebno oni kupovni, ali neke studije pak kažu da ih ne treba potpuno zaobilaziti. Naime, ako jedete domaći umak od kvalitetnih namirnica, neće učiniti veliku štetu, a duže ćete se osjećati sitima. To pak znači da ćete na kraju pojesti manje neke druge nezdrave hrane.

Dozrele jabuke i kruške

Idući put kad kupite ove dvije vrste voća, pustite ih da dozriju do kraja. Kada su jabuke i voćke dozrele, u njima stvara još više antioksidansa što je izuzetno važno za opšte zdravlje organizma i bitku sa svim negativnostima koje naše tijelo svakodnevno upija.

Brokula

Brokula je bez sumnje jedna od najboljih namirnica kojom možete hraniti svoj organizam. Istraživanja su pokazala kako je brokula vrlo učinkovita u smislu prevencije određenih vrsta raka poput raka dojke ili raka kože. No i u ovom slučaju se pokazalo da je način pripreme izuzetno važan. U studiji objavljenoj u časopisu  Agricultural and Food Chemistry iz 2008. utvrdilo se kako je kuhanje na pari najispravniji način pripreme brokule, a prženje očekivano najlošiji. Novija je studija je pak pokazala da začinjena brokula ima bolje djelovanje u prevenciji protiv karcinoma.

Senf

Najobičniji senf može biti odlično protuupalno sredstvo, piše Huffington Post jer sadrži kurkumin. U posljednjih 20 godina, napravljene su mnoge studije koje pokazuju da je glavni sastojak kurkume kurkumin izuzetno dobar za prevenciju mnogih bolesti ili liječenje nekih stanja. Bogat je antioksidansima, usporava starenje mozga i smanjuje holesterol.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget