Knezović 9.aprila pred Zagrebačkim sudom

0
Zagrebački Županijski sud 9. aprila raspravljat će o osnovanosti optužnice protiv Olivera Knezovića  zbog ubistva navijača fudbalskog kluba Sarajevo u jesen 2009. u Širokom Brijegu.
 Kako Knezović ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Zagrebu njegovu je optužnicu preuzelo Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo koje ga tereti za ubistvo navijača Vedrana Puljića, ali i za šest pokušaja ubistva te “izazivanje opšte opasnosti”
 Sjednica je zakazana za 12:30 sati.
 U optužnici koju je u februaru zaprimio Zagrebački Županijski sud stoji da je Knezović 4. oktobra 2009. u Širokom Brijegu, ispred fudbalskog stadiona gdje se trebala odigrati utakmica s gostima iz Sarajeva, tokom navijačkog sukoba policajcu iz korica istrgnuo službeni pištolj, istrčao na cestu i s pedesetak metara ispalio deset hitaca prema većem broju navijača Sarajeva, ali i policajcima i okupljenim građanima Širokog Brijega.
 Osim Puljića koji je odmah preminuo od hitca u glavu, Knezović je dvojici navijača Sarajeva nanio teške povrede opasne po život pogodivši ih u bedro, odnosno grudni koš. “Tereti ga se i da je još četiri osobe povrijedio pogodivši jednu osobu u desnu ruku, drugoj nanio prostrijelne rane lijeve strane vrata, treću pogodio u desnu potkoljenicu, a četvrtu osobu u lijevu natkoljenicu”.
 Iako se Knezović istog dana predao policiji i priznao da je pucao na navijače Sarajeva, pripadnike skupine Horde zla, nedugo nakon toga pobjegao je iz zatvora u Širokome Brijegu što su mu omogućila dvojica policajaca koji su osuđeni na pet mjeseci zatvora, ali su im presude nakon žalbi već dva puta ukinute.
 Krajem oktobra 2009. Knezović je u Zagrebu uhapšen po međunarodnoj potjernici, no kako BiH Hrvatskoj tada još nije prepustila njegov predmet,pušten je na slobodu, nakon što je na Županijskom sudu dokazao da je hrvatski državljanin.
Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget