Karni Mata-dom pacova

0

Za zapadnjačke standarde bizaran, za mnoge samo neobičan, ovaj hram privlači veliki broj vjernika iz čitave zemlje, kao i radoznale turiste.

Nalazi se na oko trideset kilometara južno od Bikanera, u mjestu Dešnok. Što se tiče arhitekture, ona je prilično skromna. Reč je o zdanju čija je gradnja završena početkom XX vjeka, za vreme maharadže Gange Singa. Prednji dio hrama napravljen je od mermera, vrata su iskovana od srebra, a tu su i brojni duborezi koji oslikavaju legende o životu Karni Mate.

Priča o Karni Mati potiče iz XIV vjeka, kada je ona, navodno, pitala boga smrti jamu da oživi sina jednog nesrećnog pripovjedača. Nakon što je on to odbio, ona je reinkarnirala sve upokojene pripovjedače, ali na neobičan način – vratili su se na ovaj svijet u tijelu pacova, što je Jami ukralo dušu.

Zbog toga je hram posvećen Karni Mati dom hiljadama pacova. Procjenjuje se da ih ima oko dvadeset hiljada, a vjernici se prema njima ophode kao prema božanstvima. Prinose im žrtve u vidu prasadi, a nije rijedak slučaj da pacove ovim mesom hrane rukom.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget