Kardamon – Cardamon

0

Kardamon je sjemenka tropskog voća koje raste na biljki Elettaria cardamomum iz Zingiberaceae porodice  koja je porijeklom iz Indije i Jugoistočne Azije. Kardamon je u zemljama u kojima raste poznat pod nazivom elattari ili ilachi.

Primjena kardamona ima dugu istoriju – od davnina se koristi u Indiji, starom Egipu, Rimu i Grčkoj, a u Evropu je donesen oko 1200 godine. Ova biljka se danas uzgaja u brojnim zemljama: Šri Lanki, Centralnoj Americi, Nepalu, Indiji, Tajlandu, Gvatemali i Meksiku. Kardamon je uz vaniliju i šafran jedan od najskupljih začina na svijetu.

Kardamon je višegodišnja biljka koja može narasti do visine od 3 metra, a koja ima široke tamno zelene listove i bijele cvijetove s plavim prugama i žutim obrubom. Cvijetovi obično rastu na nižim granama, bliže zemlji. Voće biljke su male ovalne blijedo žute kapsule tanke ljuske, koje sadrže 8-16 tamno smeđih, gotovo crnih sjemenki koje se koriste kao začin. Kardamon začin ima jedinstveni slatko-začinjeni okus.

Postoje tri vrste kardamona: zeleni kardamon (najzastupljeniji u kulinarstvu), crni kardamon (drugačijeg okusa, najviše se koristi u kulinarstvu Afrike) i bijeli kardamon (najzastupljeniji u pripremi slatkiša u Sjevernoj Americi i Evropi – riječ je o izbijeljenom kardamonu koji postupkom izbijeljivanja izgubi dosta od svoje arome pa nije tako popularan).

Kardamon se koristi u kulinarstvu, u medicinske svrhe i proizvodnji parfema. Može se kupiti u ljusci ili već samljeveni. Dostupan je tokom cijele godine. Kardamon kojeg sami sameljete puno je sviježiji i aromatičniji te bolji za primjenu u kulinarstvu.

U nekim se tradicionalnim medicinama smatra da je kardamon dobar za detoksikaciju organizma te da doprinosi poboljšanju rada pluća (te je stoga dobar za tretman simptoma bronhitisa i astme), liječi infekcije usne šupljine i urinarnog trakta, te pomaže u otklanjanju simptoma stresa.

No, primjena kardamona u kulinarstvu daleko je poznatija. Kardamon ima prodoran i slatkast okus, a koristi se u jelima s piletinom, patkom, crvenim mesom, rižom i povrćem.. Nadalje, kardamon je poznat kao sastojak curry jela i jela sa janjetinom koja se serviraju uz rižu, biryani i pilau riže. U arapskim zemljama kardamon se dodaje crnoj kafi, a u zemljama južne Azije koristi se za začinjeni čaj (masala chai). Ovaj začin možete dodati i slatkom hljebu te drugim slatkišima.

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget