Kako postaviti saksije u dvorištu

0

Postavite saksije na mjestima gdje je inače nemoguće uzgajati biljke. Upotrebom saksija u dvorištu prostor ćete ispuniti raskošnim bojama i teksturama koje mogu biti podjednako lijepe kao i one od cvijeća u cvjetnim gredicama. Pažljivo aranžirane saksije smekšaće ivice prostora koje uređujete i učiniće taj prostor lijepim kroz sva godišnja doba. Saksije su fleksibilan element koji se lako pomjera sa mjesta na mjesto.

 

Prostor učinite razigranim pomjerajući s vremena na vrijeme saksije. Na početku, kada su biljke još male, držite saksije gusto zbijene kako biste stvorili osjećaj punoće. Kada biljke počnu da rastu i šire se postepeno udaljavajte saksiju jednu od druge stvarajući mjesto za nesmetan rast biljaka ali i zauzimajući novi prostor. Još jedan je način da svoje grupisane saksije učinite interesantnijim. Saksije u kojima je cvijeće u punom cvatu pomjeriti na ivice grupe ili ih podignite u odnosu na susjedne saksije.

 

Saksije su idealan način da spojite biljke koje inače ne biste mogli u cvjetnim gredicama. Niske biljke jednostavno podignite kako bi bile u ravnini sa onim visokim. Na taj način stvorićete neočekivane kombinacije boja i tekstura. Na ovaj način možete kombinovati Cordyline sa geraniumuom kao što je „Vancouver Centennial“ ili dalije sa ukrasnim koprivicama.

Kod grupisanja saksija potrebno je obratiti pažnju na varijacije u visini kako bi se stvorio prirodni izgled. Podignite male niske biljke kako ne bi bile zatrpane zelenilom drugih biljaka. Biljke koje cvjetaju podignite kako bi se istakle. Možete ih dodatno istaknuti postavljajući u pozadinu metalnu površinu koja odbija svjetlost. Izvrnuti lonci, kante, cigle, betonski elementi, panjevi… su samo neke od stvari koje možete upotrijebiti za dizanje saksija na željenu visinu. Budite oprezni, stvari za dizanje saksija moraju biti čvrste jer saksije, posebno zalivene, su teške, mogu da smrskaju potporu ili da se izvrnu. Ispred ovih objekata koji služe da biste podigli biljke na više mjesto, postavite niže saksije koje će poslušiti kao zaklon. U njih posadite: Lantana, Pentas, Melampodium, …

Saksije  su odličan način da dekorišete stepenice, terasu, betonirane površine… Nije bitno da li ćete kupiti skupe saksije ili ćete upotrijebiti improvizovane, bitno je da biljke u njima budu na odgovarajući način poredane i da su zdrave.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget