Kako možete pomoći pticama iz svog komšiluka da prežive ljetne vrućine?

0

Pored maca i kuca na redu su i ptice. Njima također treba pomoć. Pored vode koje u ovim mjesecima ima premalo, problematičan je i manjak žitarica na livadama, u parkovima ili močvarama na kojima ptice žive. Da stvar bude gora ljeto je godišnje doba kada većina ptica ima mlade, koji su posebno ugroženi. Evo kako im možemo pomoći…
Na drveću, u dvorištu, rasporedite nekoliko pojilica za vodu i nekoliko hranilica. Ovo nisu nikakve specijalne činije koje su skupe, već je dovoljna dublja činijica od plastike ili stare hranilice vašeg papagaja, ako ste ga imali nekada.

Naravno, možete ih staviti i na terase svog stana ili na drveće ispred zgrade. Bilo gdje, gde ih malene ptice mogu pronaći.

Ako se pitate čime nahraniti ptice iz komšiluka, evo rešenja. Sve vrste sjemenki dobar su izbor hrane, a pogotovo zob i semenke suncokreta.

Takođe im možete oljuštiti i isjeckati neku jabuku, krušku, bananu, grožđe ili neko drugo voće. Hljeb izbegavajte, jer on za mladunce nije dovoljno hranljiv, a zbog velikih suša može izazvati više štete nego koristi.

Ne morate se trošiti. Osvrnite se oko sebe i vidite šta vama ne treba. Voda je pticama najneophodnija u ovim toplim danima, kako za piće, tako i za tuširanje. Dakle sipajte vodu i posudu stavite negdje gde ih mace iz komšiluka neće ometati.

Vjerujte da će ovaj mali gest spasiti veliki broj života u vašem kvartu!

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget