Kada se treba zabrinuti zbog opadanja kose

0
Kada je riječ o opadanju kose treba znati da postoji više različitih uzroka za ovu pojavu, a zavisno od uzroka i načina opadanja kose postoji više vrsta gubitka kose.

Opada li kosa duže od tri mjeseca, treba potražiti pomoć dermatologa.

Androgeno opadanje

Najčešći oblik gubitka kose je androgena ćelavost koja se javlja i kod muškaraca i žena. Glavni uzrok je pojačana preosetljivost korena dlake na aktivan metabolit muškog polnog hormona testosterona koji koči dlaku u njenom razvoju, štaviše, postupno dovodi do potpunog nestanka vlasi i njenog korijena.

Alopecija

Po učestalosti druga vrsta opadanja kose je žarišna ćelavost ili alopecia areata. Takva žarišta mogu postojati u većem broju ili se može pojaviti izolovano žarište, ne samo na vlasištu nego i na drugim delovima tela. Ova vrsta gubitka kose posredovana je imunološkim mehanizmima i vrlo često predstavlja reakciju na upalno žarište u organizmu, no može biti povezana i sa stresom.

Difuzno opadanje

Slijedeći oblik opadanja kose je difuzno opadanje i proređenost kose kao posljedica nekog štetnog uticaja na organizam, a od češćih uzroka se pominju metabolički poremećaji, gubitak telesne težine, anemija, krvarenja, bolesti štitne žlezde, hormonski poremećaji, prekid upotrebe pilula za kontracepciju, različiti lijekovi…

Infekcije kože vlasišta

Katkad duboke bakterijske i gljivične infekcije kože vlasišta, kao i neke autoimune bolesti kože kao što su sklerodermija, lupus, sarkoidoza, mogu uzrokovati trajni gubitak korena kose, što se klinički manifestuje pojavom ožiljka na zahvaćenom delu.

Sezonsko opadanje kose

Bezazleno i očekivano opadanje kose je ono koje se javlja obično u projleće ili jesen, kao i gubitak vlasi nakon porođaja, odnosno dojenja. Reč je o fiziološkom opadanju kose uzrokovanom obnavljanjem vlasišta. Treba se zabrinuti ako ovakvo opadanje kose intenziviraju neki drugi faktori. Inače se smatra normalnim ako dnevno opadne do 100 vlasi.

Kako pomoći sebi?

Kod pojačanog opadanja kose poželjno je koristiti i dopune u prehrani koji sadrže biotin i C vitamin, uz korištenje lokalnih lekova u obliku ampula ili sprejeva namenjenih terapiji pojačanog opadanja kose. Osim toga, koriste se i lokalni preparati koji deluju vazodilatatorno, što znači da šire krvne žile na mestu gde se utrljava preparat, dakle na vlasištu, omogućuju bolju cirkulaciju na tom mestu i bolju ishranu korena vlasi i okolnog tkiva.

Terapija

Terapija pojačanog opadanja kose obično se mora provoditi najmanje nekoliko meseci da bi se primetio terapijski učinak. Kod muškaraca, naravno, lečenje neće dovesti do potpunog prestanka opadanja kose, nego samo do usporavanja i odgađanja simptoma ćelavosti.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget