Jezivo – EU odobrila uvoz 19 GMO proizvoda

0

Evropska unija dala je danas “zeleno svjetlo” za uvoz 19 genetski modifikovanih proizvoda, među kojima su GMO za ljudsku prehranu, za ishranu stoke i rezano cvijeće, saopštila je Evropska komisija.

Među odobrenim GMO proizvodima su proizvodi američkih kompanija Monsanto i Dupont, i njemačkih Bajera i BASF-a.

“Svi GMO proizvodi odobreni danas pokazali su se kao bezbjedni prije njihovog uvođenja na evropsko tržište”, navodi se u saopštenju Komisije, i dodaje  da je Evropska agencija za bezbjednost hrane sprovela testiranja nad tim proizvodima.

Kako se navodi u saopštenju EK, odobreno je 10 novih GMO proizvoda, među kojima neke vrste kukuruza, soje, uljane repice i pamuka, kao i dvije vrste karanfila, koji će biti pridodati na postojeću listu EU od 58 već dozvoljenih GMO proizvoda u ljudskoj prehrani i stočnoj hrani.

Evropska komisija je prije dva dana najavila plan koji će omogućiti pojedinačnim članicama Evropske unije da same ograniče ili zabrane uvoz genetski modifikovanih usjeva, čak i ako EU bude odobrila njihovo korištenje.

Ovaj predlog Komisije je, međutim, naišao na oštre kritike grupa za zaštitu životne sredine, koje strahuju da će najnoviji propisi zapravo dozvoliti priliv GMO usjeva. Mišljenja u pogledu uzgoja GMO usjeva u Evropi su podijeljena, pa tako, dok Britanija snažno podržava njihov uzgoj, Francuska je među članicama koje se tome strogo protive.

U Evropi se uzgaja samo jedna GMO kultura, Monsantov kukuruz MON810 i to u pet država članica – najviše u Španiji i Portugalu.

EU svake godine uveze preko 36 miliona tona genetski modifikovanog sojinog brašna i soje za ishranu stoke. Unija proizvede samo 1,4 miliona tona soje na godinu, koja nije GMO jer GMO soja nije odobrena za uzgoj u EU.

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget