Jezik upozorava na mnoge promjene u tijelu

0

Nova studija pokazala je da je moguće otkriti mnoge bolesti i promjene u organizmu samo na osnovu boje i teksture jezika
Dijagnostikovanje bolesti i cjelokupnog zdravstvenog stanja na osnovu boje i strukture jezika obilježje je kineske i zapadne medicine. Zbog toga ne čudi kada ljekari pitaju pacijente da otvore usta I kažu “Aaa” pri redovnom pregledu.
Imajući ovo u vidu, tim istraživača osmislio je dijagnostički sistem dizajniran da pomogne ljudima koji žive u udaljenim područjima. Ovaj kompjuterski sistem može da odgovori na pitanja o simptomima korisnika i da na osnovu digitalizovane slike jezika ponudi odgovarajuću dijagnozu.
Nova studija nedavno je objavljena u časopisu International Journal of Biomedical Engineering and Technology, a u članku je detaljno opisano kako novi sistem funkcioniše i na koji način svi ljudi jednostavno mogu provjeriti svoje zdravstveno stanje.

Istraživači savetuju da uzmete ogledalo u ruke i da ako prepoznate neki od ovih simptoma, hitno posetite svog izabranog ljekara.
1. Glatka i blijeda površina. Jezik bi trebalo da bude malo hrapav, ali ako osjetite da je vaš gladak, to može biti znak nedostatka gvožđa ili vitamina B12 u organizmu, tvrdi Stiven Lem, internista na jednoj klinici u Njujorku.
2. Crna boja ili dlakavi jezik. Mnogima će ovaj termin zvučati odbojno, ali zaista je moguće naći folikule dlaka na jeziku kod nekih osoba. To znači da morate više da povedete računa o svojoj oralnoj higijeni, ali i da ste u većem riziku da obolite od nekog Takođe, crn jezik može biti i znak gljivične infekcije ili stanja prouzrokovanog dijabetesom.

3. Suviše veliki jezik. Ukoliko osećate da vam je jezik otekao i postao suviše veliki, to je znak da možda imate hipertireozu.
4. Ispucali jezik. Ako primjetite duboke pukotine na površini jezika ili sa strane, moguće je da imate neki autoimuni poremećaj.
5. Bijeli jezik. Ovo bi mogao biti znak gljivične infekcije.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget