Jemen – prvi paket pomoći od početka sukoba

0

Dva aviona sa 32 tone medicinske pomoći sletjela su danas u Jemen, pošto su UN zatražile privremeni prekid borbi u toj zemlji, kako bi se omogućio pristup civilima kojima je potrebna pomoć.

Pomoć u lijekovima i medicinskoj opremi prva je koja je stigla u Sanu, od kada je sunitska Saudijska Arabija 26. marta sa zemljama Zaliva počela bombardovanje položaja šiitskih pobunjenika, pošto su oni zauzeli velike dijelove Jemena.

Koordinator za humanitarna pitanja UN Johanes Van Der Klauv rekao je da je pomoć “hitno” potrebna i da se “situacija pogoršava iz sata u sat”.

On je apelovao na prekid vatre i dodao da je UN-u svakog dana potrebno
“najmanje” nekoliko sati”, kako bi dopremile pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Prema podacima Svjeetske zdravstvene organizacije, od početka konflikta u Jemenu je ubijeno gotovo 650 ljudi, a više od 2.000 je ranjeno.

Vojna koalicija izvela je nove vazdušne udare na pozicije pobunjenika Huta, koji su lojalni bivšem predsedniku Jemena Aliju Abdulahu Salehu.

Pobunjenici pod kontrolom drže Sanu, teritorije u centralnom i zapadnom dijelu Jemena i dijelove grada Adena, koji je aktuelni predsednik Abd Rabo Mansur Hadi morao da napusti.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget