Jeftina droga u SAD oduzima živote

0

Više desetina ljudi umrlo je u Floridi od nove jeftine droge flake (flakka), ali uprkos ovom podatku, ova moćna supstanca koja se popularno zove “ludilo za pet dolara”, osvaja tržište u SAD.

Osnovni sastojak ove sintetičke droge jeste alfa-pirolidinopentiofenon i mahom se proizvodi u Kini. Podseća na šljunak, što joj je još jedan ulični naziv. Unosi se ušmrkivanjem, pušenjem ili intravenozno. Međutim, izaziva srčane probleme, znatno povećava telesnu temperaturu, izaziva agresivnost i paranoju.

“To je izuzetno opasna droga. Nije rekreativna i nije nešto što se konzumira bez negativnih posledica”, upozorava Heder Klark iz organizacije “United Way”, koja je pokrenula inicijativu za borbu protiv ove hemijske supstance.

 

Droga je naziv dobila po španskom žargonu za vitku, zgodnu ženu (flaca). Preko interneta se kupuje za 1.500 dolara po kilogramu, a dileri je na ulici preprodaju u manjim dozama. Kilogram kokaina košta najmanje 15 puta više.

Od prošlog septembra, kada se flaka pojavila u okrugu Brauard na Floridi, od ove droge su umrle 34 osobe, a mnogima je morala da bude pružena ljekarska pomoć.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget