Jednostavan način kako konzumirati bijeli luk bez neugodnog mirisa

0

Neugodan miris i snažan okus bijelog luka, glavni su razlozi izbjegavanja konzumacije jednog od najsnažnijih antibiotika prirode i odličnog dodatka gastronomskim delicijama. Predstavljamo Vam jednostavan način kako konzumirati ukusnu i zdravu namirnicu bez naknadnog širenja neugodnog mirisa.

Bijeli luk (češnjak, lat. Allium sativum) je jedna od najstarije uzgajanih biljnih kultura, poznata još u Aziji prije četiri hiljade godina, kao i u vremenima drevnih kultura i doba Antike. Brojni doktori biljci su pripisivali sveta i ljekovita svojstva, egipatski faraoni su je uvrstili u popis stvari koje će im koristiti na onom svijetu, dok je prvi štrajk radnika u historiji zabilježen upravo zbog nedostatka ljekovite namirnice. Narodi Kine, Indije i Europe tradicionalno su preporučivali korištenje bijelog luka, naglašavajući antiseptička, antimikrobna, antioksidansna i antiupalna svojstva, efikasnost kod liječenja niza bolesti i upala, te za usporavanje procesa starenja, tjeranje nametnika i poboljšanje ljubavnog života.

U novije vrijeme, alternativni su pokreti ponovno popularizirali biljku, uzdižući je u najefikasniju prirodnu namirnicu za jačanje imuniteta i uništavanje patogenih bakterija, virusa i kancerogenih stanica.

Bijeli luk pripada porodici ljiljana i sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, među kojima se nalazi niz vitamina, minerala i eteričnih ulja. U lukovici biljke, nalazi se hlapljivo ulje s alinom, hemijski spoj koji se fizičkom obradom razgrađuje i pretvara u alicin, sastojak zaslužan za specifičan okus i mnogima neugodan miris.

Kako konzumirati bijeli luk bez neugodnog mirisa

Preporučujemo konzumaciju domaćeg bijelog luka. Uvozni luk sadrži niz hemikalija i obrađen je hormonima i gama radijacijom kako bi se proizvod izbijelio, zaštitio od nametnika, klijanja i produžio rok trajanja.

– rukama rastvorite lukovicu i izdvojite željeni broj čehni.

– nemojte strugati, nasilno guliti ili fizički obrađivati čehna jer svako zarezivanje/gnječenje rezultira oslobađanjem hemijskog spoja alicina, zaslužnog za jak i neugodan miris

– pustite čehna 10 minuta u vodi

– prstima nježno i oprezno skinite ljusku

– oguljene čehna u komadu poput kapsula popijte na prazan želudac uz čašu vode, najbolje 45 minuta prije jela

Konzumacija bijelog luka na ovakav način neće rezultirati pojavom neugodnog zadaha, a vitamini, minerali i ljekovita antiupalna svojstva ostati će sačuvani na najbolji mogući način.

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget