Japanski lebdeći voz postavio novi rekord

0

Japanski lebdeći voz postavio je novi rekord ostvarivši brzinu 590 kilometara na sat, što je za devet kilometara više u odnosu na prethodni rekord postavljen 2003. godine.

Central Japan Railway, koji su napravili ovo vozilo za masovni transport na duže destinacije, žele da dostignu brzinu od 600 kilometara na sat i to već slijedeće nedelje. To je veća brzina od one koju dostignu neki manji avioni.
Voz je testiran pod budnim okom 29 tehničara. Central ne očekuje da će voz biti u prometu do 2027. godine do kada bi trebalo da voze brzinom od 505 kilometara na sat. Nadaju se da će uskoro transportovati voz u SAD koji bi se koristio na relaciji Njujork-Vašington.

Japanci rade i na liniji Tokijo-Nagoja kako bi put od 286 kilometara trajao 40 minuta, što je znatno kraće nego sada kada se na toj relaciji putuje trajektom.

Maglev vozovi su bazirani na levitirajućoj tehnologiji u kojoj magnetna polja dižu i pokreću voz duž šina. Maglev voz bi na ovoj relaciji trebalo da bude u funkciji 2029. godine, a voziće brzinom 320 kilometara na sat.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget