Jadranska obala – “nova Atlantida”?

0

 

Jadransko more će tokom ovoga vijeka poplaviti dijelove obale u Hrvatskoj, upozoravaju stručnjaci.

Nivo Jadranskog mora trenutno je niži od godišnjeg prosijeka za oko 8 cm, ali on godinama sve više raste.

Svake godine u martu more se spušta na najniži nivo zbog redovnih godišnjih oscilacija, koje ukupno iznose od 10 do 15 cm. Razlog je hlađenje mora u zimskom periodu i smanjenje gustine.

Od novembra do januara more, zbog akumulacije topline, dostiže najveći nivo i tih mjeseci bilježe se najveća plavljenja obalnih područja.

Taj utjecaj, zajedno sa plimom, jugom, niskim vazdušnim pritiskom, dotokom rijeka i obilnim kišama, akumulira morsku vodu u zalivima, naročito na sjevernom dijelu Jadrana koji je plići.

Tako su 1. decembra 2008. godine poplavljeni Pula, Rijeka, Rovinj, Umag i drugi gradovi.

 

Tokom novogodišnje noći 2010. godine poplavljene su rive brojnih jadranskih gradova, priobalne saobraćajnice i razne građevine, navode portali.

Globalni nivo mora stalno raste i u posljednjih stotinu godina porast iznosi oko 20 cm.

U zavisnosti od količine “gasova iz staklenika”, koje proizvodi čovječanstvo, do 2100. godine predviđeno je više scenarija rasta nivoa mora.

Za održivi razvoja čovječanstva nivo bi mogao da naraste u prosjeku oko 40 cm, a za scenario razvoja utemeljenog na fosilnim gorivima – u prosjeku oko 65 cm.

 

U svijetskim okvirima najveće probleme imaće mala atolska ostrva – države na Pacifiku, čija nadmorska visina ne prelazi nekoliko metara, kao i gusto naseljena niska područja u siromašnim državama, na primjer Bangladešu.

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget