Ivanić: Dodik i Cvijanovićeva izmišljaju probleme da skrenu pažnju sa lopovluka

0

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider PDP Mladen Ivanić tvrdi da su predsjednik RS Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović potpuno obrnuli njegovu tezu o mehanizmu koordinacije u BiH kako bi izazvali lažni problem u političkom životu i skrenuli pažnju sa pravog problema u Republici Srpskoj – kriminala i lopovluka u njihovom okruženju.

 

”Izjave Dodika i Cvijanovićeve da ja želim da preuzmem nadležnost u ovoj oblasti su potpuna zloupotreba teze. Republika Srpska i entiteti uopšte nisu bili tema mog prijedloga o jednostavnijem mehanizmu koordinacije. Ja sam govorio isključivo o kantonima u Federaciji BiH i potrebi da se Predsjedništvu BiH ili Savjetu ministara BiH omogući da reaguju zato što svaki od deset kantona u FBiH ima mogućnost da, kad god im to padne na pamet, blokiraju evropski put BiH”,  kaže Ivanić.

 

On objašnjava da problem entiteta u mehanizmu koordinacije u BiH nikada nije postojao. Drugim riječima, ako Republika Srpska odluči da je protiv neke odluke svi organi to moraju da prihvate i dodaje da Predsjedništvo nikada nije imalo, niti će imati namjeru da donosi odluke suprotne odlukama entiteta.

 

”Ako Dodik i Cvijanovićeva žele Republiku Srpsku da svedu na nivo jednog od kantona, to je onda već njihov problem. Oni izmišljaju političke probleme i uvlače Republiku Srpsku u priču koja se nje ne tiče. Međutim, ja im nikada neću dopustiti da Republiku Srpsku i kanton izjednače”, kaže Ivanić.

 

Ivanić tvrdi da Dodik vrlo dobro zna da on, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, nema namjeru da preuzme entitetsku nadležnost, već da je predsjedniku i premijerki RS sada ova priča dobrodošla kako se Republika Srpska ne bi bavila temama o lopovluku i kriminalu njihovih prijatelja.

 

”Ako Dodik i Cvijanovićeva zaista toliko brinu o Republici Srpskoj, onda neka se odmah založe da se hitno riješe slučajevi kao što su „Birač“, „Balkan Investment banka“, „Bobar banka“, Robna kuća „Boska“… Neka Dodik javno pozove prijatelje i savjetnike Milu Radišića i Dragana Vučetića da se vrate u Republiku Srpsku, čime će pokazati da poštuju njene institucije”, naglašava Ivanić.

 

Umjesto konkretnih poteza, kaže Ivanić, Dodik i Cvijanovićeva će u mjesecima koji dolaze izmišljati nepostojeće probleme kako bi skrenuli pažnju sa očiglednog lopovluka i kriminala.

 

”Ove afere predugo traju. Očigledno je da su Dodik i Cvijanovićeva dužni ljudima koji su umiješani u njih i da Republika Srpska, dok su oni na vlasti, neće uraditi ništa da se bori protiv kriminala i korupcije. Za Republiku Srpsku nema veće štete od one koju su napravili Dodik i njegova ekipa, ali je sad, umjesto da se time bavimo, lakše izmišljati političke priče koje su čista laž”, kaže Ivanić.

 

(Buka.com)

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget