Iran odobrio prisustvo žena na stadionima,ali…

0

Predstavnici političkog rukovodstva Irana, nakon nekoliko decenija doslovne primjene rigidnih islamskih zakona donijeli su odluku da ženama otvore vrata stadiona i sportskih borilišta na kojima su učesnici i publika muškarci. Izuzetak su, kako prenose izvori iz Islamske republike „previše muževni sportovi“, poput plivanja, gimnastike, hrvanja ili bodibildinga.

I nakon dugotrajne borbe ostvarena pobjeda za ženska prava izvojevana je početkom aprila u Iranu. Rukovodstvo Islamske republike saopštilo je da ukida višedecenijsku zabranu ženama da, kao publika prisustvuju takmičenjima muških sportista. Ipak, šerijatske restrikcije ostaju na snazi kada su u pitanju, kako je to formulisano u odluci Savjeta čuvara revolucije „previše muževni sportovi“, poput plivanja, gimnastike, hrvanja ili bodibildinga. Ipak, da se ne bi previše iritirala ultrakonzervativna rulja, ženama će biti namjenjene posebni sektori na tribinama stadiona ili hala, dok „pomiješano sjedenje“ ostaje na raspolaganju isključivo za porodične posjete sportskim priredbama.

Djelimično ukidanje restrikcija stiglo je brzo nakon poziva predsjednika FIFA, Sepa Blatera iranskom rukovodstvu da prekine „netolerantnu“ praksu zabrane ženama da gledaju fudbalske utakmice. Zamjenik iranskog ministra sporta, Abdolhamid Ahmadi u obrazloženju odluke pozvao je mušku publiku da atmosferu na borilištima, koju mnogi Iranci vide kao „siledžijsku i nedovoljno islamsku za žene“ prilagodi promjenama. „Želimo porodično orjentisane stadione i značajno ‘mekšu’ atmosferu na sportskim priredbama“ rekao je Ahmadi, dodavši da postoje sportovi za koje žene nisu zainteresovane, ili njihovo prisustvo „nije moguće jer su to sportovi namenjeni isključivo muškarcima“.

Na odluku je nesumnjivo uticao i slučaj Gonkeh Gavani, iransko-britanske aktivistkinje koja je uhapšena nakon pokušaja da uđe u halu „Azadi“ u Teheranu tokom duela muških odbojkaških reprezentacija Irana i Italije 20. juna 2014. Mlada pravnica je u pritvoru ostala do 23. novembra a u međuvremenu je, za „propagandu protiv režima” osuđena na 12 mjeseci zatvora i dvogodišnju zabranu putovanja. Čitav slučaj protiv Gavani odbačen je nakon stupanja na snagu novog zakona. Prijetnjom da će iranskoj selekciji zabraniti da na svom terenu igra međunarodne utakmice sve dok je ženama zabranjeno prisustvo u pritisku na Teheran učestvovala je i Svjetska odbojkaška federacija.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget