Impresivna grobnica keltskog princa otkrivena u Francuskoj

0

U francuskom regionu Šampanj, u blizini grada Lavau, pronađena je grobnica iz petog stoljeća prije nove ere u kojoj je, kako se vjeruje, sahranjen keltski princ.
U grobnici su pronađeni umjetnički predmeti grčkog i etrurskog porijekla, saopštio je Nacionalni institut za arheološka istraživanja. Naučnici vjeruju da će ovo otkriće pomoći da se više sazna o evropskoj trgovini u željeznom dobu.
Među pronađenim predmetima je i bronzani kazan za vino,navodi BBC.
Tim Inrap-a radio je na iskopavanju na ovoj lokaciji od oktobra prošle godine, a vjeruje se da grobnica datira od kraja prvog željeznog doba, što je period karakterističan po raširenoj upotrebi metala.

U velikoj grobnoj humci prečnika 40 metara pronađena je posebna grobnica odnosno komora površine 14 kvadratnih metara u kojoj se nalaze posmrtni ostaci muške osobe i njegove kočije.
“Najvjerovatnije je riječ o keltskom princu”, rekao je predsjednik Inrapa Dominik Garsija.
On je dodao da je ovo najveća pronađena grobnica iz tog perioda i da je izuzetna ne samo zbog veličine, već i zbog kvaliteta pronađenih predmeta i drugih materijala.
Peti i šesti vijek prije nove ere bili su karakteristični po usponu etrurskih i grčkih gradova-država kao što je Marsej na jugu Francuske.
Trgovci iz Sredozemlja, koji su tražili robove, metale i drugu vrijednu robu, otvorili su trgovinske kanale sa kontinentalnim Keltima.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget