Hranu miješate metalnim kašikama? Nemojte nikada više!

0

Ljubitelji kulinarstva skloni zdravoj hrani rado će više pažnje posvetiti posuđu u kom prave jela, a pritom često ne pridaju važnost materijalima od kojih je posuđe izrađeno.

Ovo se odnosi na one koji vjeruju u energije. Gvožđe je samo po sebi agresivno. Prilikom miješanja metalnom kašikom po metalnom posuđu, stvara se magnetizam te se energije sudaraju. Upravo iz tog razloga iskusni vinari ne dopuštaju kucanje i lupkanje po bačvama jer se remeti energija. Zato je preporuka korištenje drvenog pribora za miješanje hrane.Reaktivno posuđe poput teflonskog, bakarnog i aluminijskog najbolje bi bilo izbegavati ili barem smanjiti njihovo korištenje. Ovi materijali vrlo uspješno sprovode toplotu što omogućava ravnomerno kuhanje, ali problem nastaje zbog reakcije sa kiselom hranom.

Pribor za miješanje neka bude od drveta kad god je moguće jer ne ostavlja “metalni” ukus u hrani, isto važi i za daske za sječenje – bolje je da su drvene.

Drveni pribor je zdraviji u odnosu na onaj napravljen od čelika ili plastike, jer drvo ima prirodnu otpornost koja uništava bakterije na njegovoj površini, dok se na drugim materijalima bakterije nesmetano razvijaju.

Posuda od bambusa za kuhanje na pari, ili kuhinjska pomagala od bilo kojeg drugog drveta također su nereaktivni i smatraju se potpuno sigurnim za upotrebu.

Osim drva, stručnjaci preporučuju korišćenje emajliranog posuđa, staklenog, bambusa ili glinenog i keramičkog posuđa.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget