Glavaš na slobodi

0

Branimir Glavaš danas će biti pušten iz istražnog zatvora u Remetincu, potvrdila je njegova advokatica Višnja Drenški Lasan.

Isražni zatvor Glavašu je ukinulo Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, raspravljajući o posljednjem zahtjevu njegove odbrane da ga se pusti na slobodu.

Advokatica je kazala da se Glavaš i dalje nalazi u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici te da bi tokom dana navjerojatnije trebao biti najprije odveden do zatvora u Remetnicu kako bi se razdužio.

Na odluku o Glavaševom puštanju na slobodu tužiteljstvo ima pravo žalbe o kojoj bi trebao odlučivati Vrhovni sud.

Glavaš, koji je u bolnici za osobe lišene slobode i u koju je prebačen jer mu se pogoršalo zdravstveno stanje zbog štrajka glađu, danas tokom dana trebao bi biti pušten na slobodu.

Tužitelj Silvio Sušac kazao je da se Izvanraspravno vijeće, ukidajući Glavašu istražni zatvor, prvenstveno vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda, no dodao je da se Državno odvjetništvo ne slaže s takvom odlukom te najavio da će nakon primitka pisanog rješenja podnijeti žalbu.

Glavaš je u istražnom zatvoru od 5. marta kada je počeo štrajk glađu, a zbog narušenog zdravlja u nedjelju je prevezen u zatvorsku bolnicu.

Istražni zatvor određen mu je jer Vrhovni sud početkom marta zaključio da je, po Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obvezna za sve okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina. Nakon što je Ustavni sud u januaruukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima ‘garaža’ i selotejp’ od osam godina zatvora, temeljem koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget