Geni uzrok autizma

0

Geni su uzrok autizma u 74 do 98 posto slučajeva, pokazuje istraživanje koje je na 516 identičnih blizanaca proveo “Medical research”.

Osobe sa autizmom imaju umanjene aktivnosti amigdale, koja ima ključnu ulogu u pokazivanju emocija.
U autističnom poremećaju “učestvuje” desetine i stotine gena. Autizam je mnogo učestaliji među jednojajčanim blizancima, koji dijele istu DNK i imaju genetske predispozicije za poremećaj. Autizam nije lahko otkriti, jer se radi o cijelom spektru poremećaja koji variraju od osobe do osobe.
Dr. Francesca Happe ističe da istraživanje pokazuje kako geni imaju mnogo veću ulogu u autizmu nego što se ranije mislilo.Naučnici ukazuju da se ono što se u prošlosti nazivalo “teškoćama u učenju” – danas ispravno naziva autizmom.
Rezultati pokazuju da je uloga “okolinih faktora” manja, što je važno, jer se ranije vjerovalo da bi, recimo, vakcine, mogle biti uzrok autizma.Pošto se autizam, uglavnom, prvi put uočava u ranom djetinjstvu između prve i druge godine života, u vrijeme kada se obavljaju razna vakcinisanja, neki roditelji smatrali su da bi to mogao biti uzrok problema, piše BBC.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget