Evo zašto moderni muškarci puštaju brade

0

Muškarci možda puštaju bradu kako bi ženama bili atraktivniji i dominirali nad drugim muškarcima, pokazalo je naučno istraživanje provedeno na majmunima.

Prema istraživanju koje prenosi britanski Telegraf naučnici vjeruju da su riješili jednu od velikih zagonetki zašto mnogi muškarci današnjice puštaju bradu.

Odgovor, prema naučnicima univerziteta Zapadne Australije, leži u tome da muškarci imaju osjećaj da su pod pritiskom drugih muškaraca i stoga pokušavaju izgledati agresivnije time što su upečatljiviji.

Naučnici su proučavali teze da u velikim zajednicama muški primati razvijaju živopisna obilježja koja mogu pojačati njihovu seksualnu privlačnost ženkama i time ih staviti u bolju poziciju u odnosu na druge mužjake. To uključuje istaknute obraze, produžene noseve, izraženije gornje usne kod majmuna i brade kod čovjeka.

Tim je proučavao 154 vrsta primata i otkrio još istaknutih obilježja kod muških pripadnika vrsta kod kojih su društveni i fizički sukobi uobičajeni, a mogućnost razlikovanja pojedinaca ograničena. Što je zajednica postajala napučenija mužjacima rasla je kompeticija i obilježja su postajala upečatljivija, utvrdili su naučnici.

Moderni muškarac ne samo da se mora natjecati sa stotinama drugih muškaraca u stvarnom svijetu nego se mora i isticati među hiljadama potencijalnih suparnika u virtualnom svijetu pa glatko izbrijani muškarci mogu odbijati žene koje privlače naizgled moćni muškarci, kažu naučnici.

“Kad živite u manjim skupinama u kojima se svi poznaju nema potrebe naglašavati kvalitetu i kompetitivnost kroz ukrase”, kaže voditelj istraživanja Siril Grojter.

“U velikim skupinama u kojima su pojedinci okruženi nepoznatim osobama trebamo brzo i pouzdano sredstvo da procijenimo nečiju snagu i kvalitetu i na to mjesto ‘uskaču’ živopisni ukrasi. U slučaju ljudi to može uključiti i fenotipske dodatke poput ukrasa na tijelu, nakita i prestižnih simbola”.

Naučnici ističu da su primjerice brkovi i brada bili popularni među britanskim muškarcima u razdoblju od 1842.-1971. jer je bilo manje raspoloživih žena za udaju i brade su smatrane atraktivnijima.Također, tokom 19. vijeka promijenio se stav prema brkovima i bradi britanskih vojnika pod uticajem dalekoistočnih kultura u kojima su zalisci, brkovi i brade bili znak moći i mudrosti.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Evolucija i ljudsko ponašanje.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget