Dronovima s biberom protiv agresivnih demonstranata

0

Policija Laknaua, glavnog grada sjeverno-indijske države Utar Pradeš, namjerava da koristi dronove za raspršivanje biber spreja prilikom rasterivanja demonstranata.

“Planiramo da upotrebimo dronove radi kontrole nedisciplinovanih masa, puštajući na njih biber iz vazduha”, objasnio je šef lokalne policije Jašasvi Jadav, dodavši da su njegovi ljudi uspešno testirali nedavno kupljene letjelice. “Rezultati su bili odlični. Znamo kako da ih ciljano koristimo protiv rulje u uslovima vetra i u zakrčenim zonama”, rekao je Jadav.

“Biber nije smrtonosan ali je veoma efikasan u kontrolisanju masa. Možemo da ga prskamo sa različitih visina kako bismo dobili najbolje moguće rezultate”, objasnio je on.

Policija Laknaua je zasad kupila pet dronova po 600.000 rupija (9.600 dolara) komad, koje će početi da koristi krajem mjeseca. Dronovi su opremljeni kamerama visoke rezolucije. Mogu da ponesu dva kilograma bibera i da lete u radijusu od jednog kilometra.

U Indiji, zemlji od 1,2 milijarde stanovnika, mirne demonstracije se održavaju gotovo svakodnevno, ali se nerjetko događa da masovni skupovi eskaliraju u nekontrolisano nasilje.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget