DF više ne podržava Vladu FBiH

0

 

Predsjednik DF-a  Željko Komšić izjavio je da premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić nema više podršku DF-a i, što se njega tiče, parlamentarna većina na nivou FBiH više ne postoji.

“Šta će Predsjedništvo uraditi ne znam, naša je obaveza da poštujemo ustav i zakone, i što se nas tiče, SDA i HDZ mogu praviti novu parlamentarnu većinu i mi ih pozivamo da to urade, jer to FBiH zaslužuje”, rekao je Komšić.

On je podsjetio da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović sinoć javno, putem Televizije N1, poručio predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću da je spreman na pomirenje.

“Nama je to legitimno i mi ih u tome nećemo zaustavljati. Naši ministri će raditi u toj vladi tehnički dio posla, što podrazumijeva jednostavno da institucija ne trpi posljedice. Pozivamo Novalića da, u skladu sa zakonom, pokrene proceduru smjene ministara”, rekao je Komšić.

Na pitanje novinara da li će se izlazak DF-a iz vlasti na nivou FBiH odraziti na Savjet ministara BiH, Komšić je rekao da neće, s obzirom da bezrezervno podržava britansko-njemačku inicijativu, te da nema veze da li je DF u vlasti ili opozicija.

“To je bezrezervna podrška i mi ćemo bezrezervno podržavati to i dalje, bez obzira da li je neko ministar ili nije ministar”, rekao je Komšić.

Na pitanje novinara da li će se eventualna odluka Predsjedništva DF-a o izlasku stranke iz vlasti na nivou FBiH odraziti i na kantonalne nivoe, Komšić je rekao da tamo gdje stvari funkcionišu nema potrebe da se diraju.

“Mi nemamo potrebe da narušavamo funkcionisanje institucija sistema gdje to funkcioniše. Bolje da se proba nešto novo”, rekao je Komšić.

Na pitanje da li je razgovarao sa nekim iz SDA, Komšić je rekao da nije bilo nikakvih poziva niti poruka, ali da ne zna više ni o čemu bi pričao sa njima.

“Pričali smo bezbroj puta i na kraju uvijek sve padne na zakonu. Mi tvrdoglavo tvrdimo da se zakon mora poštovati i da to nije kategorija oko koje se raspravlja, a oni tvrde da to ne mora. Neka sud kaže svoje”, dodao je Komšić.

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH SDA i HDZ preglasali su DF i usvojili spornu uredbu kojom se smjene i imenovanja u javnim preduzećima izuzimaju od resornih ministarstava i prenose na Vladu.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget