Delegacija Kantona Sarajevo odala počast na spomen obilježjima

0

Povodom Dana Grada Sarajeva, delegacija Kantona Sarajevo predvođena predsjedavajućim Skupštine Sejom Bukvom i premijerom Elmedinom Konakovićem položila je danas cvijeće na Spomen obilježje žrtvama faštističkog terora i ratova kod Vječne vatre, na mezarje „Kovači“ i mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva te na Spomen park „Vraca“.

Svakog aprila, svaki građanin Sarajeva, ali i BiH može evocirati veliki broj uspomena na te dane, istakao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Dodao je kako se različite emocije bude na spomen 6. aprila.

“Danas posmatramo sa pozitivnog aspekta, oslobođenje grada Sarajeva od jednog fašizma prije 70 godina i početak drugog fašizma skoro u istim danima 50 godina kasnije. Ne sjećam se prvih padova fašizma, ali se sjećam početaka drugog fašizma u vremenu agresije na BiH. Ta vrsta emocije nije pozitivna, ona je oplemenjujuća i historijska”, istakao je Konaković.

Naglasio je kako je tokom aprila kroz historiju BiH veliki broj građana izgubio život.

“Mislim da bi ti datumi trebali biti korektori i ono što opominje. Mislim da nismo iz posljednjeg aprila 1992. godine izvukli prave pouke posebno oplemenjujući datumi trebaju biti nama koji vode procese na ovakvim mjestima gdje su mnogi dali svoje živote, da poštenije vodimo sve ove procese”, zaključio je Konaković.

Šesti april najznačajniji je datum u historiji Sarajeva. Sve što se događalo tog datuma 1945. i 1992. godine postalo je simbol otpora njegovih građana svim oblicima fašizma, ksenofobije i mržnje prema drugom i drugačijem. To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizira početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u BiH.

Zbog toga se 6. april obilježava kao dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i kao Dan grada.

Pored delegacije Kantona Sarajevo, cvijeće su na spomen-obilježlja položile federalne, gradske, općinske delegacije, brojna antifašistička vijeća te građani Sarajeva.

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget