Danas je Svjetski dan voda

0

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) proglasila je Svjetski dan voda kako bi upozorila na neprocjenjivu vrijednost vode, ali i njenu sve veću ugroženost, jer su zalihe ograničene. UN procjenjuje da oko milijardu i sto miliona ljudi nema pristup pitkoj vodi. Inicijativa za obilježavanje Svjetskog dana voda pokrenuta je 1992. na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, a Generalna skupština UN-a odlučila je 1993. da se 22. marta svake godine obilježava kao Svjetski dan voda.

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata vodama, ali ni ti resursi nisu neiscrpni. Rijeke i jezera se zagađuju tečnim otpadnim vodama koje se u njih ispuštaju uglavnom bez ikakvog prečišćavanja. Naročito su ugrožene rijeka Bosna i njene pritoke, čija korita često služe i kao deponije otpada. Poseban problem predstavlja zagađivanje podzemnih voda koje su glavni i najkvalitetniji izvor vode za piće. U Bosni i Hercegovini postoji veliki broj neuređenih deponija. Na području Federacije BiH postoje samo dvije deponije koje zadovoljavaju sanitarne zahtjeve (Sarajevo i Mostar). Svaki otpad prije ili kasnije dospijeva do podzemnih voda, tako da bi i naša zemlja u budućnosti mogla osjetiti posljedice ove nebrige za otpad, jer on trajno uništava vodne zalihe.
Vodu je moguće zaštititi od zagađenja izgradnjom većeg broja sanitarnih deponija i sprječavanjem zagañivanja rijeka i jezera, korištenjem mehaničko-hemijsko-bioloških prečišćivača tečnih otpadnih materija.

Na kraju, budući da male stvari pokreću svijet, svako od nas može dati svoj doprinos u očuvanju vodnih resursa. Dovoljno će biti da dobro zatvorimo slavinu u kuhinji ili kupaonici. Ako iz slavine ističu samo dvije kapi vode u jednoj sekundi, godišnje će biti neupotrijebljeno ili bačeno oko 6 hiljada litara najdragocjenije tekućine na Zemlji !

Zaštita vode, odnosno postojećih resursa pitke vode, jedan je od svjetskih strateških ciljeva današnjice!

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget