Danas je 31 godina od smrti Branka Ćopića

0

Na današnji dan, 26. marta 1984. godine, zauvijek nas je napustio Branko Ćopić,književnik. Vjerovatno nema čovjeka s prostora bivše Jugoslavije koji u životu nije pročitao jednu njegovu knjigu ili barem čuo za Branka Ćopića i njegovu Ježevu kućicu, Baštu sljezove boje, Magareće godine ili Orlovi rano lete. Za nabrojana djela i još mnoga druga ‘kriv je’ on, Branko Ćopić.

Rođen je 1. januara 1915. godine u selu Hašani kod Bosanske Krupe. U rodnom mjestu završava osnovnu školu, nižu gimnaziju u Bihaću, dok je učiteljsku školu pohađao u Banjoj Luci odakle je izbačen zbog čitanja napredne literature. Školovanje je nastavio u Sarajevu, a završio u Karlovcu. Diplomirao je 1940. godine Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti i Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Rano je ostao bez oca, te je na njegov odgoj mnogo utjecao djed Rade, što se na kraju krajeva može vidjeti iu njegovim djelima koja su vrlo često priče iz tog doba – djetinjstva.

Prvu priču objavio je 8. maja 1936. godine – “Smrtno ruvo Soje Čubrilove”. Njegova djela su, između ostalih, prevođena na engleski, njemački, francuski i ruski jezik. Tokom Drugog svjetskog rata bio je dopisnik banjalučkog ‘Glasa’ i ‘Borbe’, a pisao je izvještaje i vijesti, skečeve za partizanske priredbe, pjesme i priče.

Ćopića su prijeratnim pripovijetkama najviše zanimali siromašni seljaci, sanjari i prosjaci, djeca, skitnice i nadničari, kasnije u ratnim pripovijetkama Ćopić je nadahnuto opisivao herojske podvige, mučeništvo i Isti svojih junaka.

Sredinom dvadesetog stoljeća pisao je satiričke priče u kojima je kritizirao ružne pojave u tadašnjici.

Branko Ćopić je cijenjen i kao dječji pisac, ali i kao pjesnik. Napisao je preko trideset knjiga za djecu, među kojima su i dva romana, te tri zbirke pjesama.

Danas se navršava 31 godina otkako je Branko Ćopić okončao svoj život skokom sa mosta Bratstvo i jedinstvo u Beogradu.Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget