Da li su razorni zemljotresi mogući u našoj zemlji?

0

Neki dijelovi Bosne i Hercegovine su seizmološki izrazito nestabilni, i velika je vjerovatnoća da ih u budućnosti mogu pogoditi razorni zemljotresi, smatraju stručnaci.

U slučaju da banjalučku ili trebinjsku regiju pogodi zemljotres snage šest stepeni po Richteru, kakav je nedavno zabilježen na sjeveru Italije, seizmolozi upozoravaju da bi u ovim krajevima skoro u potpunosti bili uništeni cijeli gradovi, dok bi se broj ljudskih žrtava mjerio hiljadama!

Prema riječima Drage Trkulje, predsjednika Društva za zemljotresno inženjerstvo RS i jednog od najpoznatijih seizmologa na području bivše Jugoslavije, moderna nauka još nije otkrila način na koji može s preciznošću da se prognozira mjesto i vrijeme katastrofalnih zemljotresa, ali se praćenjem statističkih podataka mogu ustanoviti određene pravilnosti u ciklusima velikih pomjeranja tla.

„Činjenica je da se nalazimo na trusnom području koje periodično pogađaju snažni zemljotresi. U Banjaluci je, primjera radi, 1888. godine zabilježen prvi snažniji zemljotres jačine oko 5,5 stepeni Richterove skale. Zatim imamo zemljotres iste snage već 1935. godine, 1969. registrovan je katastrofalni zemljotres od 6,3 Richtera, da bi na kraju posljednji snažniji zemljotres banjalučku regiju pogodio 1981. godine, čija je snaga bila oko 5,4 stepena Richterove skale. Potresi manje snage su nešto što svake godine pogađa ove krajeve“, kaže Trkulja za portal Haber.ba.

On upozorava da bi zemljotres čak i znatno slabiji od onog koji je u Italiji prije nekoliko dana odnio najmanje 16 života i teže i lakše povrijedio više od 350 ljudi u Republici Srpskoj izazvao mnogo tragičnije posljedice, prije svega zbog nekvalitetne gradnje modernih stambenih i poslovnih objekata.

„Dosadašnja statistička istraživanja pokazuju da će Banjaluku, ali i područje istočne Hercegovine, u budućnosti sigurno pogoditi zemljotres približe razorne snage kakav je bio onaj na sjeveru Apeninskog poluostrva. Da li će se to dogoditi za pet mjeseci, pet, 15 ili 50 godina, manje je važno. Vjerujte da nisam pesimista ako kažem da će tada, kao kula od karata, popadati većina zgrada koje su pravljenje od početka devedesetih do danas! Najveći broj objekata koji je građen u ovom periodu ne ispunjava standarde za projektovanje i gradnju na trusnim područjima, zbog čega bi zemljotres snage šest stepeni po Richteru, ali i nešto slabiji, kao što je onaj koji je prije dve godine pogodio Kraljevo, u našim gradovima porušio čak do 70 posto stambenih zgrada“, upozorava Trkulja.

U hidrometeorološkim zavodima RS i FBiH, koji se, između ostalog, bave i mjerenjima podrhtavanja tla na ovim prostorima, takođe upozoravaju da će zemljotresi razorne snage prije ili kasnije sigurno pogoditi seizmološki najaktivnija područja u Krajini i Hercegovini.

Iz Centra za seizmologiju federalnog hidrometeorološkog zavoda za Press RS kažu da su osim Banjaluke, u kojoj se bilježe česta podrhtavanja tla, pod velikim rizikom nalaze i područja u širem rejonu Treskavice, Trebinja, Nevesinja, Mostara i Neuma.
„Veliki dio BiH može se smatrati potencijalnim epicentrom snažnih zemljotresa, ali su ove regije tradicionalno najugroženije. U BiH se godišnje registruje oko 1.100 potresa slabijih od 2,5 stepeni po Richteru. Realno je očekivati da u sljedećih 50 godina ova područja pogode zemljotresi snage oko 5,5 stepeni Richterove skale, a tokom vijeka i oni sa snagom od šest stepeni“, kaže za Haber.ba Rusmir Gorušanin, seizmolog u federalnom HMZ.

U HMZ RS takođe kažu da je nemoguće predvidjeti kada će razorni zemljotres pogoditi ove krajeve, ali upozoravaju na dugu istoriju zemljotresa na ovim prostorima.

„Mnogi Banjalučani se sjećaju zemljotresa iz 1981. godine, koji je za cio stepen bio slabiji od onog iz 1969, ali koji je takođe uzrokovao štetu na mnogim objektima u gradu. U međuvremenu, grad se proširio nekoliko puta i pitanje je koliko su nove stambene zgrade u stanju da podnesu eventualne potrese. Seizmolozi ne mogu da predvide kad i gdje će se zemljotres dogoditi, ali mogu da upozoravaju na posebno trusna područja, kao što su u Banjaluci ili Hercegovini“, kaže Slavica Štrbac, seizmolog HMZ RS.

ASK Radio Ilidža / Haber.ba

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget