CIA nova mrlja zbog tajnih uputa za eksperimente nad ljudima

0

 

Centralna obavještajna agencija imala je posebne vodiče sa uputstvima za ”vršenje eksperimenata nad ljudima”, a koji datiraju još iz ere Ronalda Regana.

Ovo otkriće bacilo je novu mrlju na ionako srozan ugled CIA, i ponovo pokrenulo pitanja o torturi koja je vršena nad političkim zatvorenicima. Sporni dokument iz 1987. godine direktoru Agencije daje ovlaštenje da ”odobri, modifikuje ili zabrani prijedloge o eksperimentisanju nad ljudima”.
Dokument je dopunjen 2003. godine, kada je Džordž Buš odobrio korištenje ”unaprijeđenih tehnika ispitivanja”, koje su zapravo samo fino ime za brutalne metode mučenja. Ipak, stavka o neograničenim ovlaštenjima samog direktora Agencije bila je klasifikovana kao ”državna tajna” i samim tim nedostupna za javnost, sve do sada.
Bio je potreban samo jedan potpis direktora Džordža Teneta da se različiti medicinski eksperimenti i tehnike torture, osmišljeni od psihologa iz CIA – odobre.

Da stvar bude gora, Tenet je izdao direktno naređenje medicinskom osoblju da ”zažmiri na sve tehnike brutalnog ispitivanja i mučenja zatvorenika”, koje su uključivale davljenje, uskraćivanje sna i rektalno hranjenje. Iako američki zakon zabranjuje eksperimentisanje nad ljudima bez njihovog odobrenja, ovaj dokument dokazuje da za CIA taj zakon ne važi.
Ova praksa je posebno intenzivirana nakon napada na Svjetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembra 2001. godine. Tada je CIA masovno privodila ”osumnjičene” širom svijeta i podvrgavala ih stravičnim metodama ispitivanja, a sve pod izgovorom ”borbe protiv terorizma”.

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget