Čaj macina trava olakšava put do potomstva

0

Izuzetno cjenjena u narodnoj medicini, macina trava (Marrubium vulgare), poznata i kao očajnica, vjekovima se sa uspjehom koristi za održavanje reproduktivnog zdravlja žene.

Ova biljka, naravno, ne može da riješi probleme ukoliko u osnovi postoji neko oboljenje, ali je u stanjuda normalizuje lučenje polnih hormona i na taj način stabilizuje funkcionisanje reproduktivnih organa. Samim tim, dovodi u red menstrualne cikluse i zdravlje jajnika, pa tako omogućava plodnost i začeće. Osim toga, pomaže u uklanjanju gotovo svih ženskih tegoba, poput infekcije, bakterijskih upala, grčeva mišića maternice i drugih sličnih problema.

Istovremeno, djeluje umirujuće na psihu žene. Koristi se u obliku čaja, ali da bi se dostigao željeni cilj, neophodna je upornost u primjeni terapije.

Njena ljekovitost ovim se ne završava. U vidu sirupa pomaže u liječenju plućnih bolesti, stanja nakon gripa, početnog stadijuma tuberkuloze i groznice. Pokazalo se da olakšava disanje, pročišćava grlo od šlajma i uklanja šištanje u plućima.

Pogodna je za astmatičare i za osobe koje imaju kratak dah. Efikasna je i u lečenju nerava, katara želudca, žutice. U vidu čaja ili sirupa stimuliše izlučivanje žuči, pa samim tim olakšava rad žučne kese i pospješuje varenje. U pojedinim zemljama macina trava se preporučuje i dijabetičarima jer se pokazala kao dobro prirodno sredstvo za snižavanje nivoa šećera u krvi.

Potvrđeno je da biljka sadrži određeno esencijalno ulje koje djeluje povoljno na zdravlje.

.
Čaj protiv neplodnosti

Za pripremu ovog čaja postoji više recepata koje preporučuju narodni ljekari.

1. Čaj se spravlja tako što se jedna mala kašika osušene biljke
prelije sa dva decilitra vrele vode i ostavi da odstoji pet minuta. Zatim se procedi i pije više puta u toku dana. Čaj se pije najmanje tri mjeseca, sa prekidima u toku menstruacije. Po začeću treba prestati sa konzumiranjem. Da bi se ublažio opor ukus, može se zasladiti medom, ali djelotvorniji je bez zaslađivanja.

2. U drugoj varijanti, u dva ipo decilitra hladne vode potopi se supena kašika macine trave i stavi da proključa. Kada provri, skloni se sa šporeta, poklopi i ostavi da odstoji sat vremena. Nakon toga se procedi i pije, u tri do četiri doze.

Čaj mora da se pije redovno, najmanje mesec dana, mada se očekivani rezultat ispoljava tek nakon dva do tri mjeseca. Poslije tri mjeseca treba napraviti četvoronedeljnu pauzu, jer kod nekih osoba pretjerana upotreba ovog napitka može dovesti do pojave povišenog krvnog pritiska.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget