Bogataš doživio moždani udar pa ne može prestati dijeliti novac

0

Gospodin A (tako su ga doktori oslovili u medicinskom istraživanju) bio je oprezan i odgovoran šef u jednoj velikoj firmi u Brazilu. No, nakon što je preživio moždani udar postao je toliko velikodušan da su doktori zaključili da je njegovo ponašanje postalo patološko te da loše utieče na njegov posao i sposobnost da brine o svojim financijama.

Prije udara gospodin A bio je tih i povjerljiv čovjek, ne baš pretjerano društven. Taj 49-godišnjak uz obitelj imao je tek nekoliko prijatelja. Nije bio pričljiv, no kada nešto nije bilo po njegovom znao se gadno posvađati. Sada je postao druga osoba. Njegov slučaj doktori su dugo pratili i svoja zapažanja iznijeli u stručnom časopisu ‘Neurocase’ 2014. godine, a uskoro je zaintrigirao i ostatak javnosti.

Brine o beskućnicima

Nakon udara sve se promijenilo. Gospodin A je obožavao svoj novi život, no njegova je porodica postala zabrinuta, kao i doktori. Nakon napada njegova se osobnost drastično promijenila, nije više bio predvidljiv i savjestan. Bio je usmjeren samo tome da drugima poklanja novac.

Nije se želio vratiti na stari posao, odlučio je zajedno sa šogorom pokrenuti restoran. No, ubrzo je uništio posao jer naprosto nije vidio smisao naplaćivanja obroka svojim gostima. Gospodin A je počeo brinuti o djeci beskućnicima u svom susjedstvu, redovito im je kupovao slatkiše i sokove.

Njegova supruga izjavila je liječnicima da su njihove financije izmakle kontroli. On u tome nije vidio problem već je bio entuzijastičan oko svog novog pristupa životu i naljutio se kada bi ga obitelj ili liječnici upitali o tome. Na pitanje zašto se ne vraća na posao odgovorio bi da je dovoljno radio i da želi uživati u životu, koji je i ovako prekratak. Osim pretjerane darežljivosti imao je problema i s fokusiranjem te se ponekad osjećao depresivno.

‘Vidio sam smrt, želim uživati’

Nakon što mu je napravljena magnetska rezonancija liječnici su uočili niži protok krvi u frontalnom režnju koji smanjuje sposobnost izvršnih funkcija kao što su organizacijske vještine, održavanje pažnje i samokontrola. Povećana velikodušnost kao simptom ozljede na mozgu je neobična, ali liječnici su zapisali da je uočena kod još nekih bolesnika s demencijom ili Parkinsonovom bolesti.

Patološka velikodušnost može biti veliko opterećenje za obitelj, kako su istakli liječnici, te smatraju da treba razmisliti da se ona proglasi jednom vrstom poremećaja kontrole. No, gospodin  A smatra drugačije, kaže da je vidio smrt izbliza i sada samo želi biti dobro raspoložen.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget