Blater: Napadaju nas zbog Mundijala u Rusiji i Kataru

0

Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije Sep Blatter smatra da je u korijenu korupcionog skandala koji je pogodio tu organizaciju odluka iz 2010. godine da se Mundijal 2018. i 2022. godine dodijeli Rusiji i Kataru.

Skandal je izbio uoči današnjih izbora za predsjednka FIFE na kojima Blatter želi peti mandat, dok mu je jedini protukandidat jordanski princ Ali bin el Husein.

Blatter je odbio da se povuče iz izborne trke, iako je FIFA pod istragom za korupciju i američkih i švajcarskih vlasti.

“Da su druge dvije zemlje izvučene iz koverte, a ne Rusija i Katar, mislim da ovih problema danas ne bi bilo”, rekao je Blatter i dodao da se prošlost ne može vratiti.

“Nismo proroci i ne možemo da kažemo šta bi se dogodilo da je izbor bio drugačiji”, rekao je Blatter.

SAD su jedna od zemalja koje su izgubile izbornu trku za dodjelu organizacije Mundijala 2022. godine.

Istini za volju, i Australija se kandidovala da organizuje jedan od dva Svjetska prvenstva, izgubila je, ali je svoju podršku obećala Blatterovom protukandidatu.

Američki istražni organi optužili su 14 osoba za korupciju, iznudu, prevaru i pranje novca iz devedesetih godina, od kojih su sedmorica uhapšena u Cirihu, a među njima su dva potpredsjednika FIFE.

Predsednik Evropske fudbalske unije Michel Platini pozvao je jučer Blattera da se povuče iz izborne trke, što je aktuelni predsjednik odbio.

Pobjedniku današnjih tajnih izbora je neophodna dvotrećinska većina u prvom krugu glasanja ili prosta u drugom. Odluka se očekuje oko pet sati po podne.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget