Bez gostujućih navijača u 25. kolu Premijer lige BiH

0

Nadležni organi NS/FS BiH danas su razmatrali aktuelnu situaciju u NS/FS BiH u kontekstu odigravanja  utakmica polufinala Kupa BiH i utakmica 25. Kola BH telekom Premijer lige BiH.

  1. Komitet za takmičenje NS/FS BiH i Komitet za bezbjednost NS/FS BiH na zajedničkoj vanrednoj sjednici održanoj 29.04.2015. godine jednoglasno su usvojili sljedeće zaključke:
  1. Ne odgađaju se revanš utakmice polufinala Kupa BiH HŠK „Zrinjski“ – FK „Olimpic“ i NK „Široki Brijeg“ – FK „Borac“, koje će biti odigrane  danas, u ranije utvrđenim terminima.
  2. Zabranjuje se organzovani dolazak gostujućih navijača na revanš utakmice polufinala Kupa u Mostaru i Širokom Brijegu.

c) Nalaže se HŠK “ Zrinjski“ i NK „Široki Brijeg preduzimanje obaveznih mjera aktivnosti koji se odnose na obilježavanje dana žalosti u BiH prilikom odigravanja naprijed navedenih utakmica, koije podrazumijevaju sljedeće:

–  minuta ćutanja prije početka utakmice,

– isticanje zastava na pola koplja,

– poštivanje kodeksa ponašanja na stadionu  u smislu obilježavnja dana žalosti

Prilkom donošenja ovakvih zaključaka Komiteti su uzeli u obzir popunjenost kalendara takmičenja do kraja ove sezone, kao i interese zaštite  regularnosti svih takmičenja.

  1. Nadalje, razmatarajući dopis MUP-a Republike Srpske dostavljen u NS/FS BiH 28.04.2015. godine, a koji se odnosi na zahtjev za zabranu prisustva gostujućih najvijača u 25. Kolu BH Telelekom PL BiH, naprijed navedeni komiteti su usvojili sljedeće zaključke:
  1. Predlaže se Izvršnom organu NS/FS BiH da donese hitnu odluku o zabrani organizovanog odlaska gostujućih navijača na utakmice 25. Kola BH Telekom PL BiH koje će biti odigrana 02. i 03.05. 2015. godine.
  2. Nalaže se svim klubovima organizatorima utakmica 25. kola preduzimanje neophodnih mjera i aktivnosti  u cilju osiguranja maksimalnih bezbjedonosnih uslova na stadionima.

Shodno potrebi za brzim reagovanjem zbog trenutne situacije u BiH, članovi Komiteta za hitnost NS/FS BiH  razmatrali su prijedloge Komiteta za takmičenje NS/FS BiH i Komiteta za bezbjednost  NS/FS BiH vezano za utakmice 25. kola BH Telekom Premijer lige BiH, te su donijeli slijedeću odluku:

Usvaja se prijedlog Komiteta za takmičenje NS/FS BiH i Komiteta za bezbjednost  NS/FS BiH, te se zabranjuje organizovani odlazak gostujućih navijača na utakmice 25. Kola BH Telekom Premijer lige, uz preduzimanje neophodnih mjera i aktivnosti od strane klubova, domaćina u 25. kolu,   u cilju osiguranja maksimalnih bezbjedonosnih uslova na stadionima.

Slijedom naprijed navedenih odluka i zaključaka Komitet za takmičenje i Komitet za bezbjednost će prtatiti razvoj bezbjedonosne situacije i na sastanaku zakazanom za 07.05.2015. godine analizirati dešavanja u 25. kolu BH Telekom Premijer lige, te donijeti odgovarajuće  prijedloge Izvršnom odboru NS/FS BiH, za sjednicu koja je zakazana za 08. 05. 2015. odine.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget