Autoceste FBiH će od banaka uzimati kredit od 54 milijuna KM

0

Vlada FBiH je usvojila informaciju o obavezama iz prethodnog perioda i finansijskim projekcijama poslovanja JP Autoceste FBiH u periodu 2016.- 2018. godina.

Ovo javno preduzeće je zaduženo da nastavi proceduru kreditnog zaduženja kod Razvojne banke Federacije BiH u iznosu od 38 milijuna KM, a Banka da razmotri mogućnost odobravanja povoljnijih uvjeta kreditnog zaduženja odobravanjem stimulativne kamatne stope.

Autoceste FBiH su obavezane da pokrenu proceduru kreditnog zaduženja kod komercijalnih banaka u iznosu od 54 milijuna KM, te inicijativu za dodatno kreditno zaduženja kod EBRD-a ili drugih finansijskih institucija u iznosu od 82 milijuna KM za drugu fazu izgradnje dionice Svilaj – Odžak.

U Informaciji je navedeno da, u slučaju zatvaranja naslijeđenih obaveza putem dugoročnih zaduženja uz garanciju Federacije BiH, realne projekcije novčanog toka pokazuju da je JP Autoceste FBiH sposobno ne samo uredno servisirati sve buduće obaveze, već i napraviti novi investicioni ciklus od 420 miliona KM bez dodatne akcize na gorivo, odnosno investicioni ciklus od dvije milijarde KM, uz dodatni prihod od akcize na gorivo počev od druge polovine 2016. godine.

Izvor Akta.ba

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget