Asanž: Osjećam se kao u svemirskoj stanici

0

Prošlo je tačno 1.000 dana otkako je Džulijan Asanž, osnivač sajta “WikiLeaks”, našao utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

“Nekada se osjećam kao da živim u svemirskoj stanici”, rekao je Asanž, opisujući svoj život u ekvadorskoj ambasadi, ispred koje su se povodom ovog jubileja okupili i njegovi simpatizeri.

Naime, on se našao u samovoljnoj izolaciji još prije nego što je našao utočište u Ambasadi. On se u javnosti nije pojavljivao od 2010, kada je objavio američke povjerljive dokumente, a u ljeto 2012. godine se sklonio u Ambasadu.

Inače, Asanž se povukao u Ambasadu nakon optužbi za seksualno zlostavljanje dvije Šveđanke. Iako je on porekao sve optužbe, švedsko tužilaštvo je nastavilo s progonom. Asanž je prošle sedmice prihvatio ponudu švedskih tužilaca da ga ispitaju u Londonu zbog optužbi za silovanje, što je dovelo do preokreta u njegovom slučaju.

Australijanac se nalazi u Ambasadi Ekvadora jer se plaši da će ga Švedska dalje izručiti SAD, gdje bi mu se sudilo zbog odavanja najveće količine povjerljivih podataka u istoriji Amerike.

Kako sam kaže, više ne vjeruje u pozitivan ishod svog slučaja i strahuje da ga SAD neće pustiti na miru zbog onoga što je učinio.

“Moguće je da sam osuđen na smrt”, ranije je zaključio Asanž.

Kristin Hrafnson, portparol “WikiLeaksa” i Asanžova prijateljica, kaže da je cijela stvar jedna velika sramota, jer je čovjek pod nevjerovatnim pritiskom posljednjih pet godina.

“Moje mišljenje je da je cijela ova saga u vezi s Džulijanom Asanža crna mrlja za ljudska prava Švedske”, kaže ona.

Govoreći o vremenu provedenom u Ambasadi, Asanž kaže da je izolacija učinila svoje, jer osjeća psihički, ali i fizički pritisak.

Sama činjenica da ne može izaći vani, jer će ga momentalno uhapsiti britanski policajci koji dežuraju ispred, znači da je izlazak na sunce i svjež vazduh možda njegova najveća želja.

Ipak, priznaje da mu dosta znači što u Ambasadi ima priliku da se bavi fizičkim aktivnostima. Kaže da je za ovih 1.000 dana na traci za trčanje pretrčao 6.437 kilometara, što je skoro jednako razdaljini između Londona i Vašingtona.

Iako je teško čak i zamisliti kroz šta Asanž prolazi u izolaciji, on je tokom ovih 1.000 dana imao priličan broj posjeta slavnih ličnosti – pop zvijezda, političara, ali i drugih.

Vrijeme uglavnom provodi dajući intervjue, ali je i veoma aktivan na društvenim mrežama.

Štaviše, putem savremene tehnologije, vodi i svoj talk show na “Russia Today”, gdje je imao prilike da razgovara sa brojnim aktivistima za ljudska prava, kao i drugim važnim ličnostima.

Simpatizeri širom svijeta redovno mu šalje donacije, što mu dosta pomaže. On sam kaže da je jedina pozitivna stvar boravka u Ambasadi to što ne mora da plaća londonsku kiriju, koja je među najskupljima u svijetu.

Međutim, njegov boravak u Ambasadi dosad je koštao britanske poreske obveznike negdje oko 10 miliona funti, s obzirom na to da policajci danonoćno dežuraju ispred ekvadorske ambasade.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget