Antraks poslat i u Kanadu

0

Američka vojna laboratorija poslala je uzorke živog antraksa i u tri laboratorije u Kanadi, objavio je “USA Today”, pozivajući se na izjave dvojice neimenovanih zvaničnika Ministarstva odbrane.

Zvaničnici su naveli da su uzorci živog antraksa poslati u Kanadu iz jedne od dvije labratorije u Juti odgovorne za prevoz biološkog materijala. Ovo je objavljeno poslije prošlonedeljnog otkrića da su uzorci tog bacila greškom poslati u 11 američkih država i još dvije zemlje. Pentagon zasad nije komentarisao ove navode.

Istraga američkih vlasti o uzorcima živog bacila antraksa koji su greškom transportovani iz jedne vojne laboratorije u Juti širom SAD, pokazala je da je još jedna grupa uzoraka istog bacila poslata u Australiju. Pentagon je priznao u četvrtak da je najmanje 18 vladinih, univerzitetskih i komercijalnih laboratorija dobilo žive uzorke antraksa iz jedne vojne laboratorije u Juti, gde je 2014. trebalo da budu ozračeni i na taj način inaktivisani. Deo tih uzoraka distribuiran je u različite istraživačke laboratorije u devet američkih država, kao i u američku vazduhoplovnu bazu Osan u Južnoj Koreji.

Zvaničnici su istakli da nema opasnosti po javno zdravlje, kao ni slučajeva gde se sumnja na zarazu.

Antraks je jedan od agenasa koji mogu da se koriste za bioterorizam jer od njega može da oboli i umre veliki broj ljudi ukoliko se iskoristi kao oružje. Spore antraksa poslate su u septembru 2001. poštom na nekoliko lokacija u SAD, kada su oboljele 22 osobe, a petoro od njih je umrlo.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget