20 godina poslije smrti: Novi album Franka Zappe

0

Više od dvije decenije od smrti Franka Zappe izdat je novi album tog američkog rokera izuzetno bogate diskografije, koji će od juna početi da se šalje kupcima. Kako prenosi AFP, njegov posljednji, 100. album, pod naslovom “Dance Me This”, već je u pretprodaji.

Na zvaničnom website-u slavnog muzičara, poznatog koliko po eksperimentisanju sa raznim žanrovima toliko i po humoru, bilo je najavljeno da će se album naći u pretprodaij od 1. aprila, što su mnogi shvatili kao prvoaprilsku šalu. Zappina fondacija je, međutim, potvrdila tu vijest, dodavši da će album od juna početi da se šalje kupcima.

Zappa je pred smrt spomenuo ovaj album. On je tada naveo da će na njemu biti plesna muzika izvedena na sinklaviru – vrsta sintisajzera nastala 1970-ih.

Zappina fondacija izdaje albume ovog muzičara i njegove grupe, “The Mothers of Invention”, gotovo svake godine od njegove smrti.
Tokom karijere, započete 1956., Zappa se iskušavao u mnogim muzičkim žanrovima od roka, preko džeza i bluza do klasike. Svoj prvi samostalni album pod nazivom “Lumpy Gravy” objavio je 1967., a dvije godine kasnije izdao je svoj najuticajniji album “Hot Rats”. Nagradu Grammy u kategoriji za najbolje instrumentalno rok izvođenje osvojio je 1987. za numeru “Jazz from Hell”, koja se nalazi na istoimenom albumu.

U svojoj 30-godišnjoj karijeri, napisao je 57 autorskih albuma i sarađivao na brojnim drugim projektima. Iako je dobio brojne pohvale i nagrade, Zappin rad još uvijek nije u potpunosti shvaćen i vrednovan.

Umro je 1993. od raka, a godinu dana kasnije njemu u čast jedan asteroid nazvan je Zappafrank.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget